FYSISK TRÄNING
- så att din kropp får en ärlig chans -
- Utveckling och spridning av kunskap och förmåga -

Senast uppdaterad: 2017-01-13

Att vilja gå ner i vikt torde vara en vanlig anledning till att man börjar träna. Därför har jag valt att ägna en helt egen sida åt just detta.

Sidan är indelad i tre huvudavsnitt:

 

Låt mig dock redan från början göra klart att det här med att gå ner i vikt är ett problematiskt område:

För det första är det ofta ett känsloladdat ämne. Det finns många gånger skuld- och skamkänslor inblandade hos den som uppfattar sig som överviktig, ibland är också "fixeringar" eller till och med ätstörningar inblandade.

För det andra är det ett mycket komplext område. Det finns ett stort antal fysiologiska mekanismer som samverkar på sätt som vi inte förstår till fullo. Sociala dimensioner gör att vi arbetar i motvind när vi exempelvis alltid måste tacka nej till eftermiddagsfikat på jobbet. Samhällsutvecklingen där vad som uppfattas som normala kost-mönster har förändrats dramatiskt under de senaste 50 åren och vi ständigt är exponerade för "konspirationer" som försöker få oss att köpa mer läsk, chips och choklad gör att man knappast kan kalla det för ett fritt val att överkonsumera onyttigheter. Mentala och psykologiska aspekter gör att vi förknippar en rad situationer och sinnesstämningar med att äta. Och så vidare...

För det tredje finns det ett antal "myter" inom området viktkontroll och det är inte alltid så lätt att avgöra vad som är sant och som bara är hitte-på. Och vad som i och för sig är sant men ändå saknar praktisk betydelse.

För det fjärde finns det de som tjänar pengar på att erbjuda attraktivt förpackade viktminskningskoncept, tjänster och produkter. Det leder så klart till att det kan uppkomma ett visst intresse av att vinkla sanningen så att det egna konceptet framstår i god dager jämfört med konkurerande metoder.

Allt detta innebär att det inte bara är det rent praktiska upplägget för kost och träning som är avgörande för om man lyckas gå ner i vikt eller inte.

 

Resterande delar av denna sida om att gå ner i vikt har jag för närvarande tagit bort för omarbetning.
Jag var helt enkelt inte nöjd med nivån på innehållet och kommer att skriva om sidan i sin helhet.
Detta kommer att ta ett tag, ber om ursäkt för detta.
Välkommen tillbaks vid ett senare tillfälle.
Mail: jorgen@arnwulf.se Tfn: 070-33 77 481 Adress: Tågarp Dalagård, 272 93 TOMMARP