FYSISK TRÄNING
- så att din kropp får en ärlig chans -
- Utveckling och spridning av kunskap och förmåga -

Senast uppdaterad: 2016-12-23

För att det ska kännas tryggare för dej som inte tagit hjälp av en tränare tidigare beskriver jag här ungefär hur det brukar gå till rent praktiskt. Det kan ju såklart variera lite från fall till fall, men ofta följer vi ungefär följande steg:

Hur kommer vi igång?

I det nedanstående utgår jag från att formen är personlig träning eftersom detta är det mest kompletta sättet jag kan hjälpa dej i din träning. Beroende på dina önskemål kan vi ju sedan lägga till och dra ifrån moment. Några olika former för detta kan du läsa om på sidan om mina tjänster.

1 - Första kontakten

Du ringer mej, eller jag ringer dej om du skickat in en intresseanmälan. Denna första kontakt går i mest ut på att vi ska avtala tid för ett första möte, men jag kommer förmodligen också att ställa några korta frågor om varför du vill träna och vad du har för träningsbakgrund för att jag skall kunna ställa in mej på rätt våglängd inför mötet.

2 - Ett första möte

Första mötet är framför allt ett samtal där du får vidareutveckla vad det är du vill uppnå med din träning, vilken din nuvarande träningsstatus är, vilken ambitionsnivå du har, hur mycket tid och energi du tänker avsätta till träning och så vidare.

Det är inte alltid så lätt att formulera sina tankar på ett konkret sätt, jag kommer att hjälpa dej om du inte känner att du har det alldeles glasklart för dej vad det är du egentligen vill.

Det kan också vara lämpligt att vi sätter några konkreta mål som du kan träna mot, för många är det en starkt motiverande faktor.

Allt detta är viktiga frågor för att jag ska kunna utforma ett bra träningsupplägg för dej utifrån dina behov och förutsättningar.

Vi behöver också resonera kring hur du helst ser att din träningssituation ska se ut. Vill du i huvudsak träna själv och bara stämma av med mej med vissa intervaller, eller vill du ha mer regelbunden personlig träning? Reser du mycket och behöver därmed ha mer flexibilitet i träningen eller kommer du att köra på bestämda tider och platser så att allt kommer att vara sej likt från vecka till vecka.

Sedan kommer jag också att vilja veta om du har några skador, sjukdomar eller liknande som kan påverka din träning, allt för att träningen skall bli så säker som möjligt.

I detta skede skriver vi även ett enkelt avtal för att vara helt överens om vad som gäller för den personliga träningen.

3 - Vi gör några tester

Jag vill alltid göra några enkla funktionstester med dig innan vi börjar träna. Detta är inte för att värdera din förmåga, utan helt enkelt för att ta reda på om du har några specifika saker som vi bör jobba särskilt på. Detta kan typiskt vara begränsad rörlighet i vissa leder, instabilitet i vissa rörelser och liknande.

Det är alltså inte fråga om några fysiskt ansträngande tester utan påminner mer om de undersökningar som exempelvis en sjukgymnast utför för att analysera en skada hos en patient.

Antingen kommer vi i och med dessa tester fram till att du inte har några specifika rörelsemekaniska problem, och då är ju det bra att veta. Eller så visar det sig att du förutom den allmänna träningen också bör ägna dej åt någon form av habilitetsträning för att justera in kroppen till ett ändamålsenligt rörelsemönster i de delar där det behövs. Och i ärlighetens namn händer det sällan eller aldrig att någon inte har något att jobba på i detta avseende...

Sedan kan vi också göra några mer renodlade fystester, det vill säga enkla övningar som ger ett mätvärde på din nuvarande fysiska status. Det kan gälla styrka, kondition, kroppssammansättning eller vad som nu är relevant i ditt fall. Meningen med dessa tester är inte att värdera hur bra eller dålig fysisk form du är i just nu. Istället är det främsta syftet att få ett kvantifierat utgångsläge, för att sedan göra om testerna efter en tids träning så vi kan utvärdera att träningen givit framsteg. Detta är viktigt för att känna sig övertygad om att träningen är effektiv, och skulle det visa sig att det inte har skett någon förbättring så är detta också viktigt att uppmärksamma för i så fall måste något justeras i träningsupplägget.

Dessa fystester är dock inget jag insisterar på om du inte vill, de är mer till för din egen skull än för min. Så är du inte intresserad av dem så låter vi helt enkelt bli. De inledande funktionstesterna däremot ser jag som ett i det närmaste nödvändigt steg för att få igång din träning på ett bra och säkert sätt.

Funktionstesterna passar ofta bra att göra redan under det första mötet, för att slippa träffas två gånger innan den egentliga träningen sätter igång. Fystester däremot kan gärna vänta åtminstone till första riktiga träningstillfället, om inte annat så för att de kräver att du är ombytt för träning och ibland även lite utrustning.

4 - Vi lägger upp en plan

Utifrån dina behov, önskemål och förutsättningar gör jag sedan en långsiktig plan för din träning, och sätter även samman ett konkret träningsprogram som vi ska följa under den första perioden av din träning.

Som du nu redan vet efter att ha läst sidan om träningsprinciper så krävs det att träningen hela tiden utvecklas för att den ska ge någon effekt över tiden. Det första programmet kommer vi att hålla oss till under de första 15-20 träningspassen, sedan är det dags att uppdatera programmet för att komma vidare. Det är därför det också är viktigt med en mera långsiktig planering, annars är det svårt att utforma en lämplig utveckling i programmen.

5 - Första träningen

Första träningspasset kör vi igenom ditt träningsprogram. Normalt innehåller det en habilitsträningsdel med avsikten att förbättra dina rörelsemönster, och en del som är mer fokuserad på den resultatinriktade träningen i form av styrka, kondition eller vad som nu är aktuellt för din del.

Fokus i inledningsskedet är att du ska hitta rätt teknik och genomföra övningarna på ett sätt som är säkert och som ger en effektiv träning. Beroende på hur mycket du tränat tidigare och hur bekväm du känner dig med övningarna kan det ta några pass innan du verkligen kommer igång, det är bättre att skynda långsamt och göra rätt. Ofta kan det vara aktuellt att lägga in en del förberedande grundövningar som hjälper dej att hitta rätt.

En felaktig teknik kommer nämligen att straffa sig längre fram i form av uteblivna träningsresultat och ökad skaderisk.

6 - Fortsatt träning

Den fortsatta träningen förlöper enligt ditt träningsprogram och din långsiktiga plan, som justeras efterhand vid behov.

Hur ofta du tränar beror på vad du själv tycker är rimligt eller möjligt, och naturligtvis måste mängden träning också vara rimlig i förhållnade till den ambitionsnivå du har satt i dina mål. En gång i veckan kan räcka till en början om du är otränad sedan tidigare, men du bör ganska snart få in åtminstone två tillfällen per vecka om du förväntar dig några avgörande framsteg.

Detta innebär att du förmodligen kommer att träna en hel del på egen hand också, även om du väljer att anlita mej som personlig tränare på regelbunden basis. Ett normalt grundupplägg i det fallet kan vara att vi tränar ett pass i veckan tillsammans, och att du tränar resten av passen självständigt. Men det beror också på hur din träningsplanering ser ut och om du har samma program för varje träningstillfälle. Ibland kanske det är mer ändamålsenligt att intensifiera den personliga träningen under en period, exempelvis medan du kommer igång med ett nytt program, för att sedan arbeta mer på egen hand under en period.

Var tränar vi?

Jag har planer på att bygga upp ett utegym som är tänkt som min huvudsakliga träningsbas under sommarhalvåret.

I anslutning till detta kommer jag också att inreda en enkel träningslokal. Avsikten är dock inte att den skall bli ett renodlat gym.

För regelrätt gym-träning hoppas jag få till ett samarbete med något lokalt gym så att vi kan bedriva träning där. Dock har jag i nuläget inte fått till något sådant. Om/när det blir aktuelltI så kommer du också att behöva lösa ett gymkort, vilket du väl hade gjort ändå eftersom jag räkna med att du också kommer att träna på egen hand mellan våra gemensamma pass.

I övrigt så är Österlen stort, och vi tränar varhelst det passar det aktuella träningsbehovet. I den mån det behövs utrustning för våra träningar tillsammans kommer jag att tillhandahålla den, men om du också tänker träna på egen hand mellan våra pass så får du räkna med att kanske skaffa en del enklare utrustning själv.

Mail: jorgen@arnwulf.se Tfn: 070-33 77 481 Adress: Tågarp Dalagård, 272 93 TOMMARP